1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Yankee Headset Mic and Headphones not cooperating

Discussion in 'Hardware' started by Tomasek1a, Dec 4, 2019 at 6:59 AM.

Advertisement
  1. Tomasek1a

    Tomasek1a Thread Starter

    Joined:
    Wednesday
    Messages:
    6
    Hello,
    Recently I purchased a Yankee Hornet Headset only to find that the microphone isn't working.
    So, of course, I did a bit of googling and found out that it only works when plugged into the back of the PC, HOWEVER, when I plug the headphones into the back of the PC they do not work.
    So now I have to choose between getting sound in or getting sound out.

    I tried to plug the microphone in the back and the headphones in the front simultaneously, however, the ports are too far apart.

    Is there any way that I haven't found to fix this?

    PS: I did try to reinstall the drivers however that didn't fix the problem.

    Edited by Administrator Cookiegal to add that the Operating System is Windows 7 as I moved this thread from that forum to the Hardware forum.
     
    Last edited by a moderator: Dec 4, 2019 at 9:32 AM
  2. Couriant

    Couriant Trusted Advisor

    Joined:
    Mar 26, 2002
    Messages:
    34,122
    First Name:
    James
    Does the headset have 2 jacks for sound and mic, or just one?

    What computer do you have?
     
  3. Tomasek1a

    Tomasek1a Thread Starter

    Joined:
    Wednesday
    Messages:
    6
    Hello I apologize for not being specific,

    I have a cooler master case with 3 jacks in the back 2 speaker 1 mic and 2 in front 1 mic 1 speaker.

    The headphones have one jack for sound and the another for the microphone.

    Thanks for any help in advance.
     
  4. Couriant

    Couriant Trusted Advisor

    Joined:
    Mar 26, 2002
    Messages:
    34,122
    First Name:
    James
    So with the (i assume pink) jack for the mic is in the mic slot, did you make sure that the Sound properties is using the mic slot for 'recording' and that it's enabled?

    (Example)

    upload_2019-12-4_9-47-14.png
     
  5. Tomasek1a

    Tomasek1a Thread Starter

    Joined:
    Wednesday
    Messages:
    6
    Yes, it is enabled.
    upload_2019-12-4_17-55-49.png
    I also wanted to tell you of something that I found out while replugging the microphone.
    If my desktop speakers are plugged in they will repeat the sounds the microphone makes even when the "Listen to Device" box is unchecked
     

    Attached Files:

  6. Couriant

    Couriant Trusted Advisor

    Joined:
    Mar 26, 2002
    Messages:
    34,122
    First Name:
    James
    For the sound, you should be able to change it to headset so it will not go through the speakers at all.

    So with Mikrofon enabled, if you speak does the bar on the right move? If so then it should be working. Can anyone else hear you or can you record yourself?
     
  7. Tomasek1a

    Tomasek1a Thread Starter

    Joined:
    Wednesday
    Messages:
    6
    yes I can hear the microphone however then I cannot use the headphones since they aren't recognized on either of the back ports
     
  8. Couriant

    Couriant Trusted Advisor

    Joined:
    Mar 26, 2002
    Messages:
    34,122
    First Name:
    James
    Did you change the output? You can do that by left clicking on the sound icon and choosing the headphones. If it's not recognising it at all, does it get recognised on the front port?
     
  9. Tomasek1a

    Tomasek1a Thread Starter

    Joined:
    Wednesday
    Messages:
    6
    Yes, it does get recognized on the front port,

    I will repeat in case you didn't understand initially, I apologize if I sound patronizing.

    My computer has 3 ports on the back, 2 for speakers 1 for a microphone.

    There's also 2 on the front, one microphone the other speaker.

    When I plug the cables into the front the Headphones work but the Microphone doesn't.

    When I plug the cables into the back the Microphone works but the Headphones don't.
     
  10. Couriant

    Couriant Trusted Advisor

    Joined:
    Mar 26, 2002
    Messages:
    34,122
    First Name:
    James
    No worries, I sometimes forget and misread/miss information.

    So it sounds like the headphones work, but the ports do not.

    As to the back ports for speakers, does one look like this:
    upload_2019-12-4_11-19-11.png

    If so, then the headphone should be in the other port (arrow pointing out... usually green) and then check the sound properties like you did for mic and see if it's showing enabled / sound going through. Also make sure that the sound icon has the right output:

    upload_2019-12-4_11-22-48.png

    Failing that... and the sound card, chipset, and BIOS is updated on the motherboard, I'd say the motherboard is the likely culprit
     
  11. Tomasek1a

    Tomasek1a Thread Starter

    Joined:
    Wednesday
    Messages:
    6
    Yes, there is a ((↓)).
    It appears the port may, however, be broken.
    as the headphones still do not produce sound when plugged in.

    Also when I plug the headphones in the front port they do not get added to the sound menu
    upload_2019-12-4_19-39-11.png
    they just continue playing on the main "Reproduktory".
     
  12. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...

Short URL to this thread: https://techguy.org/1236626

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice